Köszöntöm az oldalon!

A szótár jelenleg 149 997 szócikket tartalmaz; ezek tudományos osztályainak megtekintéséhez kattintson ide.

Találatokrövidítések...

kaput (német) Korábban (a XVIII. sz. elejéig) katonaköpeny, később hosszú felsőkabát, mint polgári férfiviselet. "Kossuth környezetével annál inkább éreztették azt a szupremációt (= fensőbbséget), mire egy érdemkoszorús hős, ki akkor jön a csatából, jogosítva érzi magát kaputos ember ellenében, kinek tintánál egyéb vér nem mocskította be kezét" (Jókai)
kaputrokk (német) Ugyanaz, mint a kaput. Népies alakváltozata volt a "katufrék"az ausztriai német "kaput", illetve "kaputrock" (= "kaput-kabát") átvétele, ezek pedig a francia capot ("csuklyás kabát") szóból erednek. Régies szavak; rokonságukba tartozik a -kápa, kapucni és a -kaputt.
kaputt (német, francia) Kész, vége, tönkrement, kampec. "Karamboloztam; nekem nem történt bajom, de a kocsi kaputt". Csak állítmányként használatos, gyakran kaput alakban is. Németből elterjedt nemzetközi szó, de francia eredetű: a capot ("csuklyás köpeny"). Egyes kártyás kifejezésekben a veszteséget jelenti (olyasformán, mint a fuccs). Más vélemény szerint a szó a hajó felborulására (capoter) utal.